Gå til innholdet

Fördelar med ETF

ETFer är börshandlade fonder, och i USA dominerar dessa fondmarknaden som ett användbart verktyg både för långsiktiga sparare och traders. Så kan du använda dem!

ETF:er är börhandlade fonder som handlas i marknaden på samma sätt med aktier. Den uppenbara fördelen jämfört med traditionella fonder är att man köper och säljer ETF:erna direkt i marknaden till rådande kurs. För övrigt är de flesta ETF:er lätta att förstå genom att de på ett enkelt sätt ger exponering mot kända index, på liknande sätt som i traditionella indexfonder. Fondtypen har därför blivit väldigt populär som investeringsverktyg bland både långsiktiga sparare som traders, och i USA domineras fondmarknaden av ETF:er. Även i Europa börjar utbudet av börshandlade fonder att bli mycket bra och vi tror på stark tillväxt framöver. På vår sajt har vi därför skapat ett etf-center för att öka medvetenheten om dessa medel i Sverige.
 

Investera långsiktigt med ETF

För långsiktiga sparare är ETF:er jämförbara med de traditionella indexfonderna. ETF:er är populära eftersom de administrativa kostnaderna är låga, och det är lätt att förstå vad man investerat i. De flesta ETF:er och indexfonder följer igenkända landsindex, exempelvis OMXS30 i Sverige & Amerikanska S&P 500. Det finns även ETF:er som följer flera marknader som de nordiska länderna, tillväxtmarknader eller ett Globalt index.
 

ETF:er för trading

Handel med marknadsindex har länge varit utbrett bland aktiva traders, och då är det derivatinstrument som indexoptioner och indexterminer som omsätts mest. Numer finns det ETF:er riktade mot de flesta breda index, vilket göra denna typ av handel tillgänglig för en bredare publik. I Sverige finns exempelvis BULL & BEAR fonder från XACT som följer OMXS30 index med upp till 2 gångers hävstång. Dessa fonder kan ha stora fluktuationer i pris på kort sikt och är väl lämpade för kortsiktig handel. 
 

Likviditet i ETF:er

Ibland kan man som kund bli orolig för likviditetsrisken i en ETF eftersom omsättningen ibland kan se ut att vara låg i dessa värdepapper. I samtliga ETF:er finns det market makers som ställer köp- och säljkurser och på så vis tillför likviditet. I ETF:er som följer kända marknadsindex är skillnaden mellan dessa köp- och säljkurser oftast väldigt liten, och volymen som erbjuds för köp- och sälj är vanligtvis stor. Därav är det viktigt att inte stirra sig blind på dagsomsättningen i dessa instrument.

I de flesta ETF:er är det oftast inge problem att handla stora belopp, med endast 0,1-0,3% skillnad mellan köp- och säljkurs. Om man behöver genomföra väldigt stora affärer kan det vara aktuellt att ringa i till mäklarna, så tar vi kontakt med market makern på fonden direkt.

Kostnader för ETF-handel

När placerar i en traditionell fond får du fondandelar för hela det investerade beloppet. Nackdelen är dock att du handlar till en okänd kurs som oftast inte är känd förän under påföljande dag. I ETF:er kan man öppet se köp- och säljkurser i marknaden och agera i realtid. När man handlar ETF:er betalar man ett courtage som är detsamma som för vid handel av aktier. Handlar man utländska ETF:er kan man välja att ha ett valutakonto (om man vill ha innahav i utländsk valuta), annars växlas samtliga affärer till sek.

 

Handle ETF:er hos Pareto

I vårt ETF-center kan du se en översikt över de ETF:er som är noterade i Norden och som kan handla via vår hemsida. Genom den nylanserade Web  Trader- applikationen, Paretos mobilapp och topprodukten Infron Online Trader kan man handla aktier och ETF:er på 14 olika marknader som tillsammans täcker över 80% av världens kapitalmarknad. Särskilt i USA, Tyskland och Storbritannien är utbudet av ETF:er stort.

För USA-noterade ETF:er kan vi rekommendera hemsidan ETF-Database som har ett bra sökverktyg. Efter att du har funnit en egen fond kan du handla det via Paretos handelsplattform. Oftast har även fondleverantörera väldigt bra hemsidor, med tydligt översikt och information kring bolagets fonder.

För att summera kan man säga att ETF:er är bra och spännande investeringsinstrument, som skapar möjligheter för både sparare och traders. Tillsammans med enskilda aktier och aktivt förvaltade fonder är ETF: er här för att stanna, och är ett instrument som vi förväntar oss att se användas mer och mer även på den nordiska marknaden.

Besök vårt ETF-center här.

 

Bilden längst upp är från Pixabay.

Den här artikeln är publicerad av Pareto Securities AS. Pareto frånskriver sig allt ansvar för användning av innehållet. Investeringsbeslut som gjorts baserat på denna artikel sker på egen risk. För ytterligare information om relevanta definitioner, metoder, risker, intressekonflikter, ansvarsfriskrivelser m.fl. vänligen besök vår hemsida www.paretosec.com.

Tre senaste från Pareto:

XACT OMXS30

xdax

XACT BULL

XACT BEAR

Jag önskar att få ta del av uppdateringar från Pareto-TV

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Pareto Securities får skicka nyhetsbrev till dig. Du samtycker även till att vi får spara ditt namn, telefon och din e-postadress. Du kan läsa mer om detta i våra riktlinjer för personuppgifter.