Gå til innholdet

Handelsmöjligheter i USA

Valet av Trump som USA:s 45:e president har skapat stora sektorrörelser på amerikanska börsen. Här diskuterar vi en rad aktuella ETF:er.

Den amerikanska aktiemarknaden är världens största, och bredden av noterade bolag är stor. Det gör att områden inom dessa sektorer också är stora. Det finns en rad populära ETF:er (börshandlade fonder) som gör att man enkelt kan ta positioner inom dessa områden, vare sig man vill vara lång eller kort. Bland de ETF:er som har varit mest volatila och rört sig mycket är dessa:

Finanssektorn är bland de som har stigit mest sedan Trump blev vald. Tror du på vidare uppgång kan du köpa XLF, som innehåller alla de stora finansbolagen. Är man dock skeptisk till uppgången erbjuder SF möjligheten att ha en kort exponering utan hävstång mot samma urval aktier, medans SKF ger hävstång på 2 gånger. Dessa ETF:er är väldigt likvida vilket medför att det är lätt att både köpa och sälja en stor position.

Biotechsektorn har också stigit en del. Inom detta område är de mest aktuella ETF:erna XBI och IBB, som motsvarar S&P Biotech respektive Nasdaq Biotechnology Index. Dessa är ETF:er som föll kraftigt efter valresultatet i USA. Sektorn var under extra press under valkampanjen i USA efter Clinton angrep prissättningsmodellen hos några av bolagen.  Biotechsektorn är volatil och svänger mycket och stod veckan efter valet för en uppgång på närmare 18%. Sedan dess har den i princip återhämtat sig till nivåer som var rådande innan valet. Vill man gå kort biotechsektorn kan det göras genom att köpa BIS som motsvarar Nasdaq Biotech Kort X2, eller LABD som motsvarar S&P Biotech Kort X3. Alla de nämnda ETF:erna handlas dagligen i stora volymer, med det är viktigt att vara extra försiktigt när man handlar produkter med hävstång. Det är viktigt att ha en strategi för stop-loss då man fort kan förlora mycket pengar. 

Teknologisektorn är också bra att ha exponering mot då mycket av tillväxten kommer från det området. Den mest omsatta ETFen inom teknologi är QQQ och XLK. QQQ är en av de äldsta och största ETFerna i världen och följer Nasdaq 100 index, medan XLK följer S&P 500 Technology index. Varianten av QQQ med hävstång x2 heter QLD och är även den populär. En del-sektor inom teknologi är Microchip-bolag. För att få exponering mot Microchip-bolag kan man handla SOXX som också är bland de mest handlade i USA.

Är man däremot skeptisk till tech ger SOXS en exponering mot Semiconductors Short X3. Även TECS är väl omsatt och motsvarar Technology Short X3.

Räntorna har stigit mycket kraftigt i USA sedan valet, och detta har fått långa obligationer att tappa väldigt mycket i värde. På amerikanska börsen finns även ETF:er som innehåller obligationer, och en av de mest omsatta sådana ETF:er är TLT som motsvarar 20åriga amerikanska statsobligationer. Förväntar man sig att räntorna ska falla tillbaka är TLT ett spännande köp. Observera att det är månatlig ränteutbetalning i denna ETF. En annan väl omsatt ränte-ETF är LQD som innehåller obligationer från stora och stabila ”investment grade” bolag i USA. Tror man däremot på vidare ränteuppgång och vill hålla kort exponering finns här en lista över inverterade ränte-ETF.

Hur handlar man dessa?

Som beskrivet i vårt ETF-center kan nordiska ETF:er handlas via vår hemsida. Vill man handla de USA-noterade fonderna är de tillgängliga genom vår mobilapp, Web Trader eller topprodukten Infront Active Trader. Kostnaden för att handla ETF:er i USA är den samma som för aktier. Prislistan för utlandshandel finner du här.

ETF:er utan hävstång fungerar som en indexfond som handlas på samma sätt som en aktie. Man kan välja att äga dem långsiktigt på samma sätt som en vanlig fond, och förvaltningskostnaden är i många fall väldigt låg. ETF:er med hävstång och ETF:er som ger en kort exponering är främst lämpade för kortsiktiga positioner och bör handlas av dem som fullt förstår dessa produkter. Läs denna artikel på varför du bör handla med ETF eller besök vårt ETF-center.

Kunder med aktivt konto hos Pareto Securities har full tillgång till alla våra analyser och estimat på bolag vi följer i Norge, Sverige och övriga marknader. Läs mer om våra tjänster här, eller ta chansen och testa vårt välkomsterbjudande nedan. Registrering med Bank-ID på 3 minuter. 


Jag önskar att få ta del av uppdateringar från Pareto-TV

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Pareto Securities får skicka nyhetsbrev till dig. Du samtycker även till att vi får spara ditt namn, telefon och din e-postadress. Du kan läsa mer om detta i våra riktlinjer för personuppgifter.