ETF-handel

ETF:er (Exchange Traded Funds) är börshandlade fonder som handlas på samma sätt som aktier och är därför mycket populära både bland traders och investerare.

Hos oss kan du investera i ett stort utbud amerikanska och europeiska ETF:er.

Registrera dig på 3 minuter med BankID

  • Samma handelskostnader som vid aktiehandel
  • Få exponering mot specifika index och sektorer
  • Handla europeiska och amerikanska ETF:er*

*Endast tillgängligt för professionella kunder

Handla ETF:er hos Pareto Securites

Hos oss kan du handla ETF:er noterade på börser i Norden och USA på vår onlinetjänst, eller på hela 14 olika marknader genom handelstjänstene Infront Web Trader, Infront Mobile och plattformen Infront Active Trader. Särskilt i USA, Tyskland och Storbritannien är urvalet av ETF:er stort.

Fördelar med ETF:er

  • Handlas som en aktie: Den uppenbara fördelen gentemot traditionella fonder är att du kan köpa och sälja ETF:erna när du vill till det pris du ser i marknaden.
  • Stort urval och exponering mot välkända index: Många ETF:er ger exponering mot välkända index och sektorer, på samma sätt som traditionella indexfonder.

Kostnader för handel med ETF:er

  • Courtage och växlingsavgift: Vid handel med ETF:er debiteras du samma courtage och växlingskostnader som vid aktiehandel. Se vår prislista.
  • Förvaltningsavgift: Likt vanliga fonder har ETF:er en förvaltningsavgift. Avgiften varierar beroende på ETF, men är ofta lägre än vanliga aktivt förvaltade fonder.

Amerikanska ETF:er

Världens största ETF-marknad

Hos oss har professionella kunder tillgång till handel i samtliga ETF:er noterade i USA.

Europeiska ETF:er

Stort utbud av europeiska ETF:er

Alla våra kunder har möjligheten att handla ETF:er noterade på de europeiska

Handla amerikanska ETF:er

Urvalet i ETF:ernas ursprungsland, USA, är stort och specialiserat. I många fall finns det flera varianter från olika konkurrerande leverantörer. Fondtypen har därför blivit mycket populär bland både investerare och traders och i USA dominerar nu ETF:er fondmarknaden.

För handel med ETF:er i USA krävs det att du är professionell kund. Det blir det genom uppfylla två av tre krav som anges i denna blankett.

En poäng som är värd att nämna i samband med handel i USA-noterade ETF:er är att informationen om fonderna inte nödvändigtvis är i samma format som krävs i EU, och fonderna är (oftast) inte heller registrerade/godkända för marknadsföring, inom EU/EES. Vi marknadsför dem inte heller och har inga band till leverantörerna bakom dessa produkter.

Information om fonderna finns oftast på fondernas hemsidor som kan hittas via en enkel sökning på Google, eller via sökverktyg som t.ex. www.etfdb.com. De är vanliga börshandlade värdepapper (med eller utan hävstång) som handlas på amerikanska börser på samma sätt som amerikanska aktier.

Efter att du hittat en lämplig fond här kan du handla den via vår Onlinetjänst samt handelsplattformerna från Infront, Web Trader eller Active Trader.

I tabellen nedan har vi valt ut de som är mest likvida och de mest populära ETF:erna som kunder handlar i USA:

index

US ticker

EU alternativ

beskrivning på etf

S&P 500

SPY

XSPX, VUSA (UK)

SPY följer S&P 500-indexet, som huvudsakligen inkluderar stora aktier. Underliggande aktier vägs efter bolagsvärde.

Dow Jones Industrial Average

DIA

CIND, C010 (tysk)

DIA följer de 30 aktierna i Dow Jones Industrial Average Index. ETF är registrerad som en Unit Investment Trust och betalar en månatlig utdelning motsvarande utdelningen i de underliggande aktierna.

Nasdaq

QQQ

EQQQ, EXXT (tysk)

QQQ spårar de 100 största icke-finansiella företagen noterade på Nasdaq och inkluderar företag inom sektorer som data och mjukvara, telekom, detaljhandel och bioteknik.

S&P 500

IVV


IVV följer S&P 500-indexet, som huvudsakligen inkluderar stora aktier. Underliggande aktier vägs i förhållande till företagets värde och ombalanseras kvartalsvis.

Russell 2000

IWM


IWM följer Russell 2000-index ("Small Cap Index"), som består av de 2 000 minsta företagen i Russell 3000-index. Underliggande aktier vägs efter bolagsvärde och balanseras om årligen.

S&P SmallCap

IJR


IJR följer S&P SmallCap 600-indeksen.


Indexen i listan nedan inkluderar ETF:er med hävstång och ETF:er där det underliggande indexet är blankat.

 

ticker

indeX

beskrivning på etf

SSO

2x S&P 500

SSO är en ETF som följer 2x (200 %) av utvecklingen i S&P 500-indexet, som huvudsakligen inkluderar stora aktier.

TQQQ

3x Nasdaq 100

TQQQ är en ETF som följer 3x (300 %) av utvecklingen i Nasdaq 100-index.

SQQQ

Invertert 3x Nasdaq 100

SQQQ är en ETF som följer 3x (300 %) av den omvända utvecklingen av Nasdaq 100-index.

PSQ

Invertert Nasdaq 100

PSQ är en ETF som följer den omvända utvecklingen av Nasdaq 100-index.

SDOW

Invertert 3x Dow Jones 30

SDOW är en ETF som följer 3x (300%) av den omvända utvecklingen i Dow Jones 30-index.

Handla europeiska ETF:er

Det finns ett även stort utbud av börshandlade fonder i Europa. Till skillnad från den amerikanska marknaden har samtliga investerare möjligheten att handla ETF:er på de europeiska börserna. I Europa finns alternativ som speglar populära världsindex och varianter som ger dig exponering mot specifika sektorer.

Hos oss har du möjligheten att handla ETF:er noterade i Norden direkt vi onlinetjänsten. För att få tillgång till handel i europeiska ETF:er utanför Norden behöver du använda Infront Web Trader, Infront Active Trader eller Infront Mobile.

Majoriteten av ETF:erna handlas på marknaderna i Tyskland, England och Italien. Vissa av ETF:erna handlas på flera marknader och valutor. Information om ETF:erna hittar du på emittentens hemsida, alternativt via sökverktyg såsom https://www.justetf.com/en/.

Kostnaden för handel i europeiska ETF:er är samma som för aktier och kan hittas i prislistan.

Handlar du ETF:er och vill veta vad Pareto Securities kan erbjuda dig?

Ett dedikerat team av aktiemäklare med lång erfarenhet av handel och trading ger dig snabb och professionell hjälp. Vi kan hjälpa till med både tekniska och marknadsrelaterade frågor.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett samtal om vad vi kan erbjuda dig som investerare.

Du kan läsa mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår sekretesspolicy.
Bra att veta om ETF:er

En utmaning med ETF:er är att de har utvecklats utan någon speciell tanke på att skapa lättbegripliga och lätt igenkännliga namn. Möjligen beror detta på att ETF:er historiskt ofta har handlats av proffs, eller finansiella rådgivare som agerar som mellanhänder för kunder. Många av ETF:erna består av namnet på emittenten utöver en mer eller mindre tydlig beskrivning av vad ETF:s underliggande är. Se nedan exempel:

ETF:en med tickern ZPDH noterad i Tyskland har en exponering mot S&P Health Care-sektorn och har det ringande namnet SPDR S&P US Health Care Select Sector ETF i våra system. Om du bryter ner detta får du:

  • SPDR - En ETF-familj från State Street Global Advisors, en av världens största kapitalförvaltare.
  • S&P US Health Care - En undersektor till S&P 500, som innehåller företag som är belägna inom sektorn "hälsovård". Dessa är de stora, välkända hälsonamnen som visas i den här tabellen:

Om det finns flera liknande ETF:er kan man först titta på vilka ETF:er som är mest omsatta, men det ger inte nödvändigtvis en korrekt bild. För ETF:er på huvudindexen (S&P 500, NASDAQ 100, Eurostoxx 50, etc.) handlas också mycket likvida terminer nästan dygnet runt. Det gör att market makers (de som står bakom och sätter priser) kan handla stora belopp relativt enkelt när som helst. En bra indikator är att titta på "spreaden", det vill säga skillnaden mellan vad som är köp- och säljpriset för ETF:en på marknaden. Ju snävare spread, desto högre likviditet, och därmed en lägre implicit kostnad för att göra ett köp eller en försäljning.

Spreads på dessa främst USA-relaterade ETF:er tenderar att minska när den amerikanska marknaden öppnar. Detta på grund av att att handeln med de underliggande aktierna då är ännu mer frekvent.

Sammantaget är ETF:er bra produkter och fler borde se dessa som ett mycket likvidt (lätt omsättbart) och billigt alternativ till traditionella indexfonder. ETF:er är bra, och du kan enkelt blanda ETF:er, gemensamma fonder och aktier på samma konto.

Ett hinder för ETF-handelns framfart har varit att företagen bakom ETF:erna inte alltid är välkända. I verkligheten är det dock väldigt stora förvaltningsbolag som ligger bakom dessa. Exempelvis ägs iShares, som ligger bakom EXH1 Oil & Gas ETF, av Blackrock som är världens största kapitalförvaltare. Fondfamiljen db-X Tracker drivs av Deutsche Bank (db). XACT Fonder drivs av Handelsbanken. SPDR ägs av State Street, ett S&P 500-företag, världens största depåbank och USA:s näst äldsta bank som fortfarande existerar.

Likviditeten kan i vissa fall ifrågasättas i dessa fonder eftersom du ibland endast kan se lite handel. De faktiska affärerna spelar dock mindre roll än du tror, ​​eftersom priserna i dessa i praktiken ofta styrs av market makers vars uppgift är att alltid se till att priserna speglar värdet på den underliggande "korgen" av tillgångar som ingår i indexet. Själva aktierna är oftast bland börsens mest omsatta. Det viktiga är därför att titta på spreaden (skillnaden mellan sälj- och köppriser).

Välkomsterbjudande - Pareto Start

Bli kund nu

Registrera dig på 3 minuter med BankID.