Blankning och intradagsblankning

Tjäna pengar när marknaden faller. Vi har ett stort urval av aktier tillgängliga för blankning.

Registrera dig på 3 minuter med BankID

  • Positiv avkastning när marknaden faller
  • Stort utbud blankningsbara aktier
  • Flexibilitet med värdepapperskredit
  • Spekulera i kursnedgångar

Spekulativ position eller säkring av portfölj

Blankning innebär att du lånar aktier som du sedan säljer på börsen. Antingen för att spekulera i en kursnedgång för en enskild aktie, eller för att säkra upp din portfölj. Pareto har ett stort urval av blankningsbara aktier. Blankning kan kombineras med värdepapperskredit och intradagskredit och därmed ge dig en unik flexibilitet i marknaden.

Du lägger in en blankningsorder precis som du lägger in en vanlig säljorder, skillnaden är att du inte har aktien i din portfölj sedan tidigare. Du betalar samma courtage som för en vanlig köp- och säljorder, men du måste betala en administrativ avgift samt ränta om du inte köper tillbaka de blankade aktierna samma dag. Den administrativa avgiften uppstår vid upprättandet av aktielånet, medan räntan löper på dagligen så länge du behåller aktielånet. Räntesatsen sätts som en årlig ränta och varierar för olika värdepapper och marknadsförhållanden.

Tillgång till blankning på Investeringssparkonto (ISK)

Vanligtvis har investerare en blankningsposition över en längre period, vilket är förbjudet att förvara på ett ISK. Om du är intresserad av att blanka en aktie under dagen och sedan köpa tillbaka positionen innan börsstängning är detta möjligt på ISK. När du intradagsblankar på ISK betalar du ingen ränta eller uppläggningsavgift för aktielånet utan du debiteras endast courtage. Dessutom behöver du inte deklarera affären eller betala vinstskatt eftersom handeln har skett på ditt ISK.

Så ansöker du om blankning

Ansökan om tillgång till blankning ingår i samma avtal som det för värdepapperskredit och innefattar därmed möjlighet till intradagskredit samt värdepappersfinansiering. Med dessa avtal på plats får du stor flexibilitet att ta positioner på marknaden. Kontakta oss om du har några frågor.

  1. Gör produkttestet för blankning
  2. Ansök om blankningstillgång (Privat)
    Ansök om blankningstillgång (Företag)

Är du intressarad av blankning och vill veta mer?

Ett dedikerat team av aktiemäklare med lång erfarenhet av handel och trading ger dig snabb och professionell hjälp. Vi kan hjälpa till med både tekniska och marknadsrelaterade frågor.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett samtal om vad vi kan erbjuda dig som investerare.

Du kan läsa mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår sekretesspolicy.
Se vilka aktier vi har med i vår blankningspool

Blankning

Utbudet av aktier som kan blankas ändras kontinuerligt. Om du vill blanka en aktie som inte finns med på listan kan du kontakta oss på telefon 08 402 52 10 . Det finns ingen garanti att aktier på i listan kan blankas eller att befintliga aktielån inte återkallas.

Loading...

Välkomsterbjudande - Pareto Start

Bli kund nu

Registrera dig på 3 minuter med BankID.

Avancerat verktyg för erfarna investerare

Att låna pengar till att handla värdepapper samt att blanka kan öka din exponering i marknaden och därmed både din potentiella vinst och potentiella förlust. Produkten riktar sig till investerare med god kunskap och erfarenhet från värdepappersmarknaden.