Amerikanska ETF:er

I USA hittar du många börsnoterade fonder som ger exponering mot olika segment, här är en översikt. Endast kunder som klassificeras som professionella har tillgång till handel med amerikanska ETF:er.

Registrera dig på 3 minuter med BankID

Praktisk handel med ETF:er

Den uppenbara fördelen med ETF:er gentemot traditionella fonder är att du kan köpa och sälja ETF:erna när du vill till det pris du ser på marknaden. De flesta ETF:er lätta att förstå då de ger exponering mot välkända index på ett tydligt sätt, på samma sätt som traditionella indexfonder. Fondtypen har därför blivit mycket populär bland både investerare och traders och i USA dominerar nu ETF:er fondmarknaden.

En poäng som är värd att nämna i samband med handel i USA-noterade ETF:er är att informationen om fonderna inte nödvändigtvis är i samma format som krävs i EU, och fonderna är (oftast) inte heller registrerade/godkända för marknadsföring, inom EU/EES. Vi marknadsför dem inte heller och har inga band till leverantörerna bakom dessa produkter. Mycket bra och heltäckande information om fonderna finns oftast på fondernas hemsidor som kan hittas via en enkel sökning på Google, eller via bra sökverktyg som t.ex. www.etfdb.com. De är vanliga börshandlade värdepapper (med eller utan hävstång) som handlas på amerikanska börser på samma sätt som amerikanska aktier och små och stora kunder har handlat dessa i många år. Pareto erbjuder handel i USA. För handel av ETF:er i USA krävs det att du är professionell kund. Det blir det genom att fylla i denna blankett samt uppfylla kraven.

Populära ETF som kunder handlar i USA

Urvalet i ETF:ernas ursprungsland, USA, är stort och specialiserat. I många fall finns det flera varianter från olika konkurrerande leverantörer. Vi visar då de mest kända/handlade, men kan även lyfta fram några alternativ. I tabellen nedan har vi valt ut de som är mest likvida och de mest populära ETF:erna som kunder handlar i USA.

 

ticker

index

beskrivning på etf

SPY

S&P 500

SPY följer S&P 500-indexet, som huvudsakligen inkluderar stora aktier. Underliggande aktier vägs efter bolagsvärde.

DIA

Dow Jones Industrial Average

DIA följer de 30 aktierna i Dow Jones Industrial Average Index. ETF är registrerad som en Unit Investment Trust och betalar en månatlig utdelning motsvarande utdelningen i de underliggande aktierna.

QQQ

Nasdaq

QQQ spårar de 100 största icke-finansiella företagen noterade på Nasdaq och inkluderar företag inom sektorer som data och mjukvara, telekom, detaljhandel och bioteknik.

IVV

S&P 500

IVV följer S&P 500-indexet, som huvudsakligen inkluderar stora aktier. Underliggande aktier vägs i förhållande till företagets värde och ombalanseras kvartalsvis.

IWM

Russell 2000

IWM följer Russell 2000-index ("Small Cap Index"), som består av de 2 000 minsta företagen i Russell 3000-index. Underliggande aktier vägs efter bolagsvärde och balanseras om årligen.

IJR

S&P SmallCap

IJR följer S&P SmallCap 600-indeksen.


Index: utvalda trading-ETF:er

Indexen i listan nedan inkluderar ETF:er med hävstång och ETF:er där det underliggande indexet är blankat.

 

ticker

indeX

beskrivning på etf

SSO

2x S&P 500

SSO är en ETF som följer 2x (200 %) av utvecklingen i S&P 500-indexet, som huvudsakligen inkluderar stora aktier.

TQQQ

3x Nasdaq 100

TQQQ är en ETF som följer 3x (300 %) av utvecklingen i Nasdaq 100-index.

SQQQ

Invertert 3x Nasdaq 100

SQQQ är en ETF som följer 3x (300 %) av den omvända utvecklingen av Nasdaq 100-index.

PSQ

Invertert Nasdaq 100

PSQ är en ETF som följer den omvända utvecklingen av Nasdaq 100-index.

SDOW

Invertert 3x Dow Jones 30

SDOW är en ETF som följer 3x (300%) av den omvända utvecklingen i Dow Jones 30-index.

Handlar du ETF:er och vill veta vad Pareto Securities kan erbjuda dig?

Ett dedikerat team av aktiemäklare med lång erfarenhet av handel och trading ger dig snabb och professionell hjälp. Vi kan hjälpa till med både tekniska och marknadsrelaterade frågor.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett samtal om vad vi kan erbjuda dig som investerare.

Du kan läsa mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår sekretesspolicy.
Verktyg ETF:er USA

För USA-noterade ETF:er kan vi rekommendera webbplatsen ETF-Database som har ett mycket bra sökverktyg. Efter att du hittat en lämplig fond här kan du handla den via våran Onlinetjänst, Paretosec.se samt handelsplattformerna Web Trader eller Active Trader. I övrigt har fondleverantörerna ofta väldigt bra hemsidor, med bra överblick och information om sina fonder. Vissa har till och med svenska hemsidor, som t.ex. XACT Fonder. Vill du ha exponering mot amerikanska index kan du också hitta ett rikt urval av europeiska registrerade och börsnoterade ETF:er. Ofta kommer dessa från samma leverantör som äger/driver de mer kända amerikanska varianterna.

Välkomsterbjudande - Pareto Start

Bli kund nu

Registrera dig på 3 minuter med BankID.