Stop Loss i USA

Hos oss har du möjlighet att använda Stop Loss-ordrar på amerikanska aktier, via alla våra handelsplattformar.

Dela med andra

Fallande röd aktiegraf

Pareto Securities

No

Vad är en Stop Loss?

Börsen kan vara spännande och lönsam men är också fylld av risker. När du ger dig in i denna värld handlar det om att balansera belöning och risk. De flesta har säkert hört talas om diversifiering och uttrycket ”Lägg inte alla ägg i en korg”. Det finns även andra verktyg för att hantera risk när man väl ligger investerad i en tillgång. En populär sådan är ordertypen Stop Loss. I denna artikel ska vi utforska vad Stop Loss är och hur du kan använda det för att skydda dina investeringar.

Stop Loss är en typ av order som har flera användningsområden och kan appliceras både när man planerar att sälja eller köpa. Ordern är uppbyggd i två delar:

  • Den första delen är ett villkor som ska uppfyllas innan en order skickas in till marknaden. Detta kallas ofta för triggerpris.

  • Den andra delen är själva ordern och till vilket pris du vill genomföra transaktionen. Detta kallas ofta för limitpris.

Hur använder jag Stop Loss?

Du köper exempelvis 100 aktier i Apple Inc till priset av 170$ per aktie. Du bestämmer dig att om kurspriset sjunker under 150$ vill du inte äga aktien längre och väljer därför att använda dig av en Stop Loss, så går du till väga:

I orderfönstret fyller du i aktien du avser att köpa/sälja, samt vilken volym och till vilket pris/limit.

I fönstret till höger om orderfönstret väljer du STOP-LIMIT eller STOP-MARKET. Som tumregel funkar båda ordertyperna i aktier med hög omsättning och likviditet. I de fall du vill sälja en aktie med låg likviditet och omsättning kan det vara bra att använda dig av STOP-LIMIT, då ordern endast fylls om det finns köpare vid det pris du vill sälja till. En STOP-MARKET order skickar en marknadsorder när triggerpriset nås, vilket innebär att ditt innehav säljs till bästa möjliga pris. I en illikvid aktie kan det vara långt under ditt tänkta pris och därför leda till ett lågt snittpris. Fördelen är dock att du alltid kommer att få all volym såld.

I fältet vid giltighet väljer vi i det här fallet ett specifikt datum då vi tror det kommer dröja innan aktien handlas under 150$. (Tänk på att en order i NASDAQ/NYSE inte kan överstiga mer än 60 dagar, därför kan du behöva lägga in ny stop-loss order om ordern inte triggats). Efter du har bekräftat sälj kan du följa ordern under fliken ”Mina ordrar”.

Det är viktigt att komma ihåg att Stop Loss inte är en garanti mot förluster, och det finns ingen ”one-size-fits-all” strategi. Hur du använder verktyget bör anpassas till din egen risktolerans, investeringshorisont och mål.

Kontakta oss på online@paretosec.se om du har några frågor eller funderingar.

Dela med andra

Välkomsterbjudande - Pareto Start

Upplev fördelarna med trading hos ett ledande mäklarhus

Registrering med BankID på 3 minuter.

3 SENASTE FRÅN PARETO SECURITIES