Att använda M&A som tillväxtstrategi inom tech- och mjukvarusektorn

För många teknik- och mjukvaruföretag är tillväxt avgörande. Men var och hur ska man växa? I en paneldiskussion under den nordiska TechSaaS-konferensen dök vi djupare ner i M&A och "köp-och-bygg"-strategin tillsammans med Eilert Hanoa från Kahoot!, Erik Fjellvær Hagen från Norges ledande SaaS-investerare Viking Venture och Göran Lindö från EcoOnline.

Dela med andra

Att använda M&A som tillväxtstrategi inom tech- och mjukvarusektorn

Pareto Securities

M&A, eller fusioner och förvärv, är den process genom vilken ett företag köper ett företag, eller två företag går samman för att bilda ett nytt företag.

– M&A kan vara ett mycket effektivt sätt att vidga en verksamhet, utöka produktutbudet, realisera synergier eller eliminera konkurrensen. M&A erbjuder flera möjligheter som vanligtvis är betydligt svårare att uppnå genom organisk tillväxt, menar Bjørnar Skjold Granerød, partner i Investment Banking-avdelningen på Pareto Securities.

Enligt Erik Fjellvær Hagen på Viking Ventures finns det minst fyra anledningar till att tech-bolag satsar på M&A:

1) Att bygga en ny position, oavsett om det är på en ny marknad eller i ny vertikal; 2) att konsolidera befintlig position på en geografisk eller vertikal marknad; 3) att lägga till plattformsfunktionalitet som sedan kan säljas till befintliga kunder; och 4) om en del av din plattform är i "teknologisk skuld", kan M&A tillhandahålla en ny plattform och hjälpa till att minska skulden.

Intäkter och potentiella plattformssynergier, samt att erbjuda interna innovationsmiljöer och attrahera nya talanger, är andra potentiella fördelar med M&A. Den spelbaserade läroplattformen Kahoot! har haft en imponerande tillväxt de senaste åren, där M&A varit en viktig drivkraft.

Sedan 2019 har företaget gjort sju förvärv och tidigare i år köpte Kahoot! det amerikanska ”education-tech”-företaget Clever för cirka 435 miljoner dollar, vilket är deras största förvärv hittills. Hanoa och Kahoot-teamet använder M&A för en så kallad bolt-on-utveckling för att få mer kapacitet, erfarenhet, större kundbas och utökad plattform. Hanoa gav några råd från processen:

– En M&A-process ska aldrig behandlas på samma sätt som en tidigare process. Behandla dem som de individuella möjligheter de representerar. Dessutom kan möjligheterna som kommer med att ta in ett team som vet exakt vad de gör påskynda tillväxten inom ett specifikt område, sa Hanoa.

Lyssna på hela diskussionen som podcast här (på engelska):

Vad ska man leta efter?

I det ständigt växande SaaS-landskapet måste ledare veta vad de ska leta efter när de överväger att köpa ett bolag. Strategi, KPI:er och "people fit" står högst upp på Viking Ventures checklista för vid en M&A.

– Det viktigaste för oss är att företaget stödjer den strategi som vi är ute efter. Vi tittar också på KPI:er, är bolaget i rätt storlek, har de rätt organisk tillväxt, hur ser nettoretention och churn ut exempelvis? Är det andra bolaget verkligen motiverat att slå ihop krafterna och hjälpa till att bygga något större tillsammans som ett team?, är frågor Fjellvær Hagen tycker är viktiga att ställa sig.

VD Göran Lindö och teamet på EcoOnline har gjort sju förvärv under de senaste 18 månaderna. För ett SaaS-företag som vill genomföra M&A kan det göra en betydande skillnad om man upplevs som ett attraktivt förvärvsföretag. Dessutom framhåller Lindö vikten av en bra strategi.

– Till att börja med tycker jag att det är viktigt att man har en tydlig strategi och motivering till varför man överväger M&A. Se till att företaget som köps upp känner sig välkomna och delaktiga i tillväxtresan. Vi jobbar mycket med kultur, så se till att ha med den delen i planen. Slutligen är det en försäljningsprocess. Man måste behandla det som en försäljningsprocess, sa Lindö.

"Skynda långsamt"

Att köpa ett bolag tar dig bara halvvägs. Det förvärvade bolaget måste bli en del av den nya organisationen och integreras med verksamheten på ett meningsfullt sätt. Skynda långsamt, är Eilert Hanoas råd.

– Du köper förmodligen ett företag för att det finns något där som fungerar bra redan. Ett sätt att tänka på integration är att se till att behålla och påskynda de positiva aspekterna. Kostnaden för administration och allt som inte tillför värde för kunden kan delas mellan de två organisationerna, sa Hanoa.

Varje förvärv eller fusion är olika och panelen var överens om att det är viktigt att samordna synergier tidigt. En av de viktigaste frågorna är hur värden från transaktionen kan extraheras omedelbart. Oavsett om det handlar om att sänka kostnaderna eller slå samman projekt i de två bolagen är öppenhet och tydlig kommunikation nyckeln till att skapa en god atmosfär i båda bolagen.

Genom att skynda långsamt finns det också en aspekt av timing. Ibland kan köpsidan och integrationssidan separeras för bästa effekt.

– Vi har haft situationer där vi ser en väldigt intressant marknad för köpande företag – men den marknaden varar sällan för evigt. Så när det finns möjlighet att köpa bolag till ett bra pris, var beredd att köpa flera bolag och sätta dem i en holdingstruktur. Då kan du integrera dem en efter en, istället för att säga att du inte har kapacitet att integrera. På så sätt låter du inte bra M&A-möjligheter flyga förbi dig, sa Fjellvær Hagen.

Ökande M&A-aktiviteten i Norden

Den nordiska M&A-marknaden för SaaS-företag växer kraftigt och har nått en all-time high under 2021. Enligt Mergermarket har mer än 260 M&A-transaktioner annonserats hittills i år, med ett totalt värde på över 7,5 miljarder euro.

– SaaS-företag blir allt mer populära bland finansiella och strategiska investerare. Hög tillväxt och skalbarhet, gynnsam ekonomi och många potentiella förvärvsmål ökar attraktionskraften för SaaS-sektorn i Norden, säger Skjold Granerød i Pareto.

Att använda M&A som tillväxtstrategi inom tech- och mjukvarusektorn

Den höga M&A-aktiviteten drivs särskilt av private equity-fondernas rekordhöga förvärvskapital, samt börsnoterade SaaS-bolags starka aktiekursutveckling, vilket gör att företag kan finansiera förvärv på kapitalmarknaderna. Hedgefondernas snabbt ökande aktivitet inom riskkapitalområdet har den senaste tiden ökat konkurrensen om snabbväxande techbolag och jakten på nästa enhörning.

– Med fortfarande låga räntor, stort tillgängligt kapital och gynnsamma kapitalmarknader förväntas M&A-aktiviteten fortsätta slå rekord under 2022, säger Skjold Granerød.

Totalt presenterade mer än 70 företag på Nordic TechSaaS-konferensen den 10 och 11 november

Vårt analysteam täcker ett stort antal nordiska SaaS-företag - se vilka här. 

Se även vår techanalytiker Fridtjof Fredricsson presentera utvecklingen för Nordic SaaS, diskutera grundläggande egenskaper på marknaden och ge vår syn på sektorn:

 

Please refer to important disclosures here.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Dela med andra

Välkomsterbjudande - Pareto Start

Upplev fördelarna med trading hos ett ledande mäklarhus

Registrering med BankID på 3 minuter.

3 SENASTE FRÅN PARETO SECURITIES