Aktiehandel med stop loss

En strategi för att begränsa förluster och minimera risk

Dela med andra

Aktiehandel med stop loss

Pareto Securities

Vad är en Stop Loss-order?

Det finns ett känt citat som tillskrivs ekonomen John Maynard Keynes – ”Markets can remain irrational longer than you can stay solvent”. Det innebär i grunden att på kort sikt (eller till och med på medellång sikt) kan marknaden göra vad som helst. Prisrörelser behöver inte alltid vara logiska och man bör vara försiktig så man inte fastnar i fällan att tro att man har rätt och marknaden har fel. Vi kan inte förutspå framtiden men vi kan kontrollera vår risk.

En Stop Loss är en typ av order som traders och investerare använder sig av för att begränsa förluster eller låsa in vinster. Det är en order med instruktioner att stänga eller öppna en position genom att sälja eller köpa när aktien når ett visst pris som också kallas för trigger priset. Du kanske vill säkra vinsten i en aktie och väljer att lägga en Stop Loss order för att sälja när ett visst pris passerats, eller sälja när kursen faller under en given nivå för att minimera förlusten.

Hur lägger jag en Stop Loss-order?

Du kan enkelt lägga in Stop Loss orders via Onlinetjänsten eller via Infront. I exemplet nedan går vi igenom hur du går till väga.

Exempel:

Du har köpt 100 st Betsson B på 105kr. Kursen steg till 110kr efter en positiv rapport men nu vill du säkra din position och begränsa förlusten om kursen faller under 100kr. I Trigger Validity väljer du löptid och Trigger Condition till Lower/Equal (I det fall du vill lägga en Stop Loss som är över nuvarande pris bör Trigger Condition vara Greater/Equal). Trigger Price är priset du vill att ordern aktiveras, vilket i detta fall är 100kr. I fältet Limit Price väljer du ett pris som är en tick under triggerpriset, det är för att ge vår order lite utrymme att exekveras på.

Använd den varianten - Trailing Stop Loss

Trailing Stop Loss eller glidande Stop Loss som det kallas, är en sorts trendföljande Stop Loss som automatiskt justeras baserat på avståndet till pris. I stället för att sätta en absolut nivå bestämmer man avståndsprocent från nuvarande pris. Tanken bakom denna ordertyp är att skydda vinster samtidigt som aktien rör sig uppåt. Stop Loss-ordern är dynamisk i detta fall och förflyttas uppåt då aktien går upp i pris. Dynamiken gäller dock inte om aktien skulle falla, då syftet är att säkra vinster.

Exempel: Du äger 100st Betsson B på 105kr. Du sätter Trail Limit på 10% eftersom det är förlusten du är bekväm med. Din Stop Loss är därmed 94,5kr. Kommande dagar stiger aktien till 120kr och din Stop Loss förflyttas till 108kr för att behålla avståndet i procent. En glidande Stop Loss rör sig endast om priset rör sig i din fördel vilket innebär att om aktien skulle falla justeras inte din Stop Loss och ordern triggas om priset faller under 108kr.

Hur bestämmer jag vilka nivåer jag ska placera min Stop Loss på?

  • Först måste du bedöma din personliga risktolerans. Hur stor förlust är du bekväm med? Stop Loss bör sättas så du inte riskerar mer än du är villig att förlora.
  • Bedöm volatiliteten i aktien du handlar i. I situationer med hög volatilitet kan du behöva sätta bredare Stop Loss för att undvika att bli stoppad på grund av normala prisfluktuationer.
  • Använd teknisk analys för att identifiera stöd- och motståndsnivåer. Dessa kan vara användbara för att bestämma var du placerar din Stop Loss.
  • Investeringshorisont: En långsiktig investerare kan sätta sin Stop Loss längre bort från aktuella priser samtidigt som en kortsiktig trader har sin Stop Loss närmare.

Det finns ingen universell formel för att bestämma Stop Loss nivåer men du kan använda dessa tips som vägledning och hitta vad som passar dig.

Summering

Tanken bakom Stop Loss är att underlätta handeln och ge dig själv möjlighet att vara med i en uppgång samtidigt som du minimerar eventuell förlust. Det är endast ett av verktygen i din låda och bör kombineras med andra former av riskhantering för att uppnå optimal exponering mot marknaden. Ett vanligt råd bland investerare är att fokusera på att kontrollera nedsidan så sköter uppsidan sig själv. Du kan ha rätt men ändå kliva in i en position för tidigt eller vid felaktiga förhållanden. En Stop Loss skyddar kapitalet och ser till att du kan värdera situationen på nytt med ett klart huvud.

Tänk på att det inte går att använda sig av villkoren Greater/Equal, Lower/Equal eller ordertypen Trailing Stop Loss i USA.

Laster inn...

Observera att ovan artikel endast ska ses som en guide för att förstå sig på handel på stop loss och ger exempel på hur man kan lägga dessa. Artikeln ska inte ses som någon form av rådgivning för din handel.

Ta kontakt med vårt online-team om du har några frågor, så hjälper vi dig att finna en handelslösning som passar dig. Du når oss på 08-402 52 10, eller genom att skicka e-post.

Dela med andra

Välkomsterbjudande - Pareto Start

Upplev fördelarna med trading hos ett ledande mäklarhus

Registrering med BankID på 3 minuter.

3 SENASTE FRÅN PARETO SECURITIES