Få bättre köp- och säjkurser med vår Smart Order Router

Courtaget är långt ifrån det enda som spelar roll när du handlar med aktier. Trots att det är krav på s.k. Best Execution skiljer sig både pris och volym mellan olika mäklarhus och banker.

Dela med andra

Få bättre köp- och säjkurser med vår Smart Order Router

Pareto Securities

En av de viktigaste uppgifterna för en mäklarfirma är att se till att kundernas ordrar utförs på bästa sätt. Orderexekveringen skiljer sig dock mellan olika mäklarhus, vilket har en direkt effekt på din avkastning. 

Generellt sett finns det två olika typer av mäklarhus och banker.

  • Skickar kundens order till Stockholmsbörsen (primärmarknaden) först. Om inte hela ordern kan exekveras på primärmarknaden skickas den vidare till alternativa marknadsplatser.
  • Skickar kundens order simultant till flera olika marknadsplatser för att få tillgång till större volymer och bättre pris. Detta motverkar således risken att bli frontad. 

Införandet av alternativa marknadsplatser (MTF)

Fram till 2007 skickades alla ordrar på Stockholmsbörsen till Nasdaq OMX och således hade alla fullständig översikt av orderboken och alla avslut. I november 2007 infördes EU-direktivet MiFID vilket var starten för alternativa marknadsplatser även kallat MTF:er (Multilateral Trading Facility). Syftet med direktivet var att bryta "börsmonopolet" för att öka konkurrensen och servicen. Med tiden har handeln utöver MTF:er spridits ut via Dark Pools och SI (systematisk internhandlare).

Fördelningen av volym på olika marknadsplatser varierar beroende på bolag. Nedan ser du ett exempel på Volvo B där cirka 51% handlas på primärmarknaden medan 49% handlas på olika MTF:er, darkpools och SI:s. Genom tillgång till samtliga marknadsplatser säkerställs både mer volym och bättre pris över tid.

Få bättre köp- och säjkurser med vår Smart Order Router

Vad är och hur fungerar Best Execution?

MiFIDs best execution direktiv kräver att mäklarhus säkerställer bästa exekvering för sina kunder utifrån en uppsjö av variabler. Dock kan varje aktör själv definiera vad de anser är best execution vilket leder till stora skillnader i pris och tillgänglig volym för de som handlar. Till skillnad från många andra aktörer prioriterar vi inte primärmarknaden, utan vi skickar din order simultant till flera olika marknadsplatser för att säkerställa bästa pris.

Vi på Pareto Securities lägger stora resurser på att säkerställa att våra kunder får det bästa orderutförandet med hjälp av en så kallad Smart Order Router (SOR). En SOR är en avancerad algoritm som ständigt söker efter tillgänglig volym och bästa pris på de flesta marknadsplatser som erbjuder aktiehandel.

I detta exempel ser du hur vår SOR förbättrar både pris och volym. Nedan ser du två orderböcker i Volvo B vid exakt samma tidpunkt den 31 augusti 2023. Den vänstra visar orderboken med vår SOR och den högra visar primärmarknaden. Som du kan se är volymerna större i den vänstra samt spreaden är mindre. Notera att det finns 925 aktier på 222,65kr vilket ej kan hittas på primärmarknaden.

Få bättre köp- och säjkurser med vår Smart Order Router

Hur mycket kan man spara med Pareto Securities SOR?

Under första halvåret 2023 har Pareto Securities kunder i snitt fått 2.1 punkter bättre pris än om alla ordrar hade skickats direkt till primärmarknaden. Detta skulle lite slarvigt kunna ses som att du som Pro-kund har en rörlig snittkostnad i Sverige på 0,009%*, i jämförelse med en annan aktör som handlar direkt mot primärmarknaden och erbjuder 0,03% i rörligt courtage.
*Den rörliga kostnaden är beräknad genom att ta det rörliga Pro-courtaget på 0,03% och subtrahera den genomsnittliga prisförbättringen på 0,021% tack vare vår SOR.

Få bättre köp- och säjkurser med vår Smart Order Router

Är det svårt att handla via Pareto Securities SOR?

Nej, vid orderläggningen märker du ingen skillnad, allt sköts automatiskt genom vår bakomliggande teknologi. Du betalar samma courtage oavsett vilken marknadsplats du handlar på och aktierna kommer att bokas som vanligt till ditt konto. Som kund hos Pareto uppnår du samma handelsfördelar som professionella investerare och skillnaden blir påtagligt större ju mer du handlar. Vi kontinuerligt kvalitetssäkrar vår exekvering genom en oberoende kvantitativ analysfirma.

Dela med andra

Välkomsterbjudande - Pareto Start

Upplev fördelarna med trading hos ett ledande mäklarhus

Registrering med BankID på 3 minuter.

3 SENASTE FRÅN PARETO SECURITIES