Energi-ETF:er i Europa

Vill du investera i energisektorn, men osäker på vilket bolag du ska välja? Det finns flera börshandlade fonder (ETF:er) som ger just denna exponering och som handlas i Europa.

Dela med andra

Energi-ETF:er i Europa

Olof Raneke

Intresset för energisektorn har ökat stadigt senaste åren. Kombinationen av god efterfrågan och ett begränsat utbud på oljemarknaden har bidragit till ett stärkt oljepris. För flera oljebolag förväntar vi oss rekordstarka kassaflöden under de kommande åren. Samtidigt är reserversättningsgraden i många bolag påfallande låg och det finns stor kapacitet tillgänglig inom de flesta segmenten av Oil Service. En klassisk cyklisk situastion som fångar många investerares intressen.

Många frågar sig om det finns lämpliga ETF:er inom sektorn där man kan få exponering utan att ta något bet på ett enskilt bolag. Svaret är ja

Europeiska Energi-ETF:er

ETF:er handlas på många börser i Europa, men flera av dessa är faktiskt samma fond, bara det att de är noterade på flera marknader. Några av dessa är samma ETF:er som de som är noterade i USA, men i Euro-klassen beräknat för europeiska investerare. Genom en snabb sökning av de 1 335 ETF:erna som är noterade i Tyskland kan man enkelt få upp de mest relevanta och även se att det finns flera ETF:er med exponering mot samma index, fast från olika emittenter. Den med störst marknadsvärde är den som då kommer visas.

ETF-namn
Ticker
Underliggande
Storlek
db-X MSCI World Energy ETF
XDW0
MSCI World Energy Index
298 MEUR
iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas
EXH1
Europe 600 Oil & Gas
972 MEUR
Lyxor MSCI World Energy TR ETF
LYPC
MSCI World Energy (TR)
77 MEUR
iShares S&P 500 Energy Sect ETF
QDVF
S&P 500 Energy
435 MEUR

Bilderna nedan visar topp 10 positioner i EXH1 som följer de europeiska Oil & Gas-indexen samt de i XDW0 som följer World Energy Index. Båda fonderna är noterade i Tyskland. Giganten Exxon Mobil utgör 13,4% av världs-ETF:en, medan franska Total utgör hela 30% av marknadsvärdet i den europeiska, före Shell och BP som är lika store med 15% vardera.

Top holdings i EXH1 iShares STOXX Europe Oil & Gas ETF

Energi-ETF:er i Europa


Top holdings i XDW0 - db x-Trackers MSCI World Energy ETF

Energi-ETF:er i Europa


Likviditet och praktisk handel med ETF:er

Det finns flera orsaker till att ETF-handel bara i liten grad är utbrett bland "vanliga" fond- och aktiehandlare, medan mer erfarna och professionella investerare ofta handlar i dessa. En är uppenbart att de flesta fonderna är noterade i utlandet. I Sverige finner man ett tjugotal ETF:er, som vi har lagt upp i vårt ETF-center. Utöver detta måste man blicka mot större marknader såsom Tyskland eller USA för att finna ett större urval av noterade fonder. 

Ett annat tydligt hinder kan vara att vissa av bolagen som ger ut ETF:er är okända för gemene man. I realiteten är det dock mycket stora förvaltningsbolag som står bakom dessa. Exempelvis ägs "iShares", som står bakom den ovan nämnda EXH1 Oil & Gas ETF, av Blackrock som är världens största kapitalförvaltare. db-X Trackers drivs av Deutche Bank (db). XACT Fonder drivs av Handelsbanken etc.

Vissa kan även vara osäkra när det kommer till likviditeten i dessa då det bitvis kan se ut som det är liten handel. Detta ska man dock ta med en nypa salt de den mesta likviditeten går via market makers och det är dessa som ser till att kurserna reflekterar värdet på de underliggande aktierna som ingår i fonden.
 

Denna artikel är menad som en vägledning inom ett intressant tema och är inte någon konkret köp- eller säljrekommendation för något av de nämnda instrumenten.

För att få tillgång till ETF:er och aktier noterade i utlandet måste du vara kund hos Pareto och använda någon av följande handelslösningar: Web Trader eller Infront Active Trader (se länk till produktsidan för mer info och möjlighet till att få en kostnadsfri testperiod).

Ta kontakt med vårt online-team om du har några frågor, så hjälper vi dig att finna en handelslösning som passar dig. Du når oss på 08-402 52 10, eller genom att skicka e-post.

Dela med andra

Välkomsterbjudande - Pareto Start

Upplev fördelarna med trading hos ett ledande mäklarhus

Registrering med BankID på 3 minuter.

3 SENASTE FRÅN PARETO SECURITIES