Tillgång till förhandel och efterhandel i USA

Handla aktier i förmarknaden innan den amerikanska börsen öppnar, eller efter stängning i eftermarknaden. Reagera snabbt på nyheter som släpps utanför de ordinarie öppettiderna i USA.

Dela med andra

Pareto Securities

Vad är förhandel och efterhandel i USA?

USA är världens största kapitalmarknad och handeln med amerikanska aktier är stor även utanför den amerikanska börsens ordinarie öppettider, mellan 15:30 - 22:00. Med tillgång till den amerikanska förhandeln och efterhandeln, även kallat pre-market och post-market, får du möjligheten att handla när marknaden är stängd hos andra mäklare. Genom att handla utanför de normala öppettiderna kan du reagera snabbt och ta position direkt när nyheter eller siffror släpps.

När öppnar den amerikanska förhandeln?

Den amerikanska förhandeln öppnar kl. 10:00 och löper till den ordinarie öppningen vid 15:30, svensk tid. Många traders anser att det är nödvändigt att ha tillgång till pre-trade på grund av de stora kursrörelserna. Likviditeten är lägre i pre-market vilket ofta leder till högre volatilitet och således utkökade tradingmöjligheter.

När startar och avslutas efterhandeln i USA?

Den amerikanska efterhandeln startar när börserna i USA stänger vid 22:00 och löper på till 02:00. Det är inte ovanligt att företag släpper sina kvartalssiffror och viktiga nyheter precis vid börsstängning. Därav är det mest aktivitet under eftermarknadens första timme. För tillfället erbjuder vi efterhandel i USA fram till 22:55.

Varför handla i för- och eftermarknaden?

Under rapportperioder presenterar amerikanska företag ofta sina kvartalssiffror i förmarknaden eller i eftermarknaden. De amerikanska tech-jättarna såsom Apple, Google, Amazon, Tesla och Microsoft släpper nästan uteslutande sina rapporter när den amerikanska börsen stänger. Hos oss kan du handla direkt i eftermarknaden och på så vis inte gå miste om de stora kursrörelserna som uppstår vid rapportsläpp på Wall Street.

Utöver kvartalsrapporterna är det inte ovanligt att mindre väntade nyheter släpps utanför börsens ordinarie öppettider. Du behöver inte vänta till börsen öppnar för att gå lång eller kort, utan du har tillgång till pre-trade i förmarknaden från kl. 10:00 och post-trade i eftermarknaden till 22:55.

Under de senaste åren har de amerikanska inflationssiffrorna och Federal Reserves räntebesked fått allt större inverkan på sentimentet på Wall Street. Ibland släpps dessa viktiga nyheter utanför den amerikanska börsens normala öppettider. Dessutom kan det vara fördelaktigt att ha tillgång till för- och efterhandeln när makroekonomiska event som t.ex. "regional banking crisis" sker. Speciellt i kombination med möjlighet att både gå lång och kort i amerikanska aktier.

Under för- och efterhandeln är handelsvolymerna och likviditeten betydligt lägre än under Wall Streets ordinarie öppettider. Det leder till att volatiliteten och således möjligheterna ökar för dig som trader. Du kan exempelvis gå lång när du ser att ett utbrott sker i pre-market eller blanka aktien om du tror på nedgång vid ordinarie börsöppning (även intradagsblankning på ISK är tillgänglig).

Du kan lägga en köp- eller säljorder i USA genom vår Onlinetjänst eller via handelsplattformerna Infront Active Trader, Infront Web Trader eller Infront Mobile.

  • Välj en aktie och klicka på Köp/Sälj
  • Välj volym och limit
  • Under ”Avancerat” välj ”GTX” från menyn ”Giltighet”

Detta betyder att ordern är giltig i förmarknaden och eftermarknaden samt under ordinarie handelstid. Efterhandeln i USA pågår till 02:00 svensk tid men vår handelskoppling stänger 22:55.

Öppettider USA - förhandel och efterhandel:

  • 10:00 Förhandel startar i Europa - GTX-orders kan läggas
  • 15:30 Ordinarie öppettider - GTX-orders gäller fortsatt
  • 22:00 Börsstängning - Alla ordinarie dagsorders cancelleras
  • 22:00 Efterhandel startar - Existerade GTX-orders gäller fortfarande. Nya GTX-orders kan läggas
  • 22:55 Efterhandeln stänger. Alla eftermarknadsorders cancelleras

OBS: USA går över till sommartid tre veckor före oss varje år (och en vecka senare än oss på hösten). Därmed är det total fyra veckor under årets lopp där de amerikanska marknaderna avviker från öppettiderna ovan. De ordinarie öppettiderna är då mellan 14:30-21:00, förhandeln öppnar vid 09:00 och efterhandeln stänger vid 21:55 (svensk tid).

I år går USA över till sommartid söndag 10. mars och går tillbaka till vintertid/normaltid söndag 3. november. I Sverige går vi över till sommartid söndag 31. mars och tillbaka till vintertid söndag 27. oktober. Således kommer öppettiderna i USA avvika mellan 10. mars och 31. mars på våren och från 27. oktober till 3. november på hösten.

Det är viktigt att känna till att det mindre likviditet i för- och eftermarknaden och att mindre volym kommer påverka prisbilden och spreaden, den sistnämnda är normalt större än i den ordinarie handeln.

Vill du veta mer om USA-handel hos oss?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett samtal om vad vi kan erbjuda dig som investerare.

Du kan läsa mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår sekretesspolicy.
Dela med andra

Välkomsterbjudande - Pareto Start

Upplev fördelarna med trading hos ett ledande mäklarhus

Registrering med BankID på 3 minuter.

3 SENASTE FRÅN PARETO SECURITIES